Hvis du skal publisere artikler, så kan du finne hjelp her til å finne tidsskrifter, til hvordan du publiserer Open Access, hvilke publikasjonspoeng du kan få, hvem kan betale for publisering mm. Open Access (OA) betyr fri, online tilgang til forskningsresultater og blir sterkt oppfordret av norske myndigheter.

Publiser open access gratis via lisensavtaler

Open Access (OA) oppnås enten ved at forskningsresultater publiseres i OA-tidsskrifter, som gir fri adgang for alle som ønsker å lese artiklene, eller ved at forskningsarbeider lastes opp og gjøres tilgjengelig i åpne publiseringsarkiv. Publisering av artikler med open access krever som regel at du må betale en APC, en publiseringsavgift.

SUS deltar på noen av de nasjonale lisensavtalene for adgang til tidsskrifter hvor publiseringsavgift (APC) for open access-publisering i en rekke tidsskrifter er inkludert. Publiserer du i titler dekket av disse avtalene slipper du å betale selv av ditt forskningsbudsjett. Merk at de fleste avtalene kun dekker publisering i hybridtidsskrifter, ikke gulltidsskrifter (les om gull og hybrid her), og at det også kan være andre unntatte titler man må betale selv for å publisere i. Detaljert informasjon om disse avtalene finner du på openscience.no, som vi også lenker til i listen under.

SUS - Publiseringsavtaler

For 2024 er SUS med på avtalene med

Taylor & Francis

Springer Nature

Cambridge University Press

Sage

Wiley

Mange av universitetene og høyskolene i Norge er med på flere av avtalene, så hvis du har en tilknytning til en annen institusjon i tillegg til SUS, så kan du med fordel sjekke hvilke avtaler de med på. UiS er eksempelvis med på Elsevier-avtalen.

For de av dere som også publiserer med UiS som forfatteradresse, så kan fakultetene dekke utgiftene til åpen publisering av artikler når du må betale en publiseringsavgift. Les mer om UiS sin publiseringsstøtte på siden Open Access-publisering.

Finn tidsskrifter å publisere i

I Norge har vi et publikasjonspoeng-system for vitenskapelige publikasjoner. Tidsskrifter som gir uttelling blir autorisert og vedlikeholdt i Register over vitenskapelig publikasjonskanaler. Registeret inneholder tidsskrifter, forleggere og utgivere som er vurdert som vitenskapelige på en slik måte at publisering i disse vil gi poeng i rapporteringen til Norsk vitenskapsindeks (NVI). I avansert søk kan du søke etter tidsskrifter på emne og du kan søke etter tidsskrifter med åpen tilgang.

Andre steder å finne tidsskrifter

Flere leverandører laget verktøy som foreslår tidsskrifter for deg (med og uten OA), basert på din artikkeltittel og ditt abstract. Noen eksempler: Springer Nature Journal suggester dekker alle tidsskrift fra Springer og BMC, og lar deg avgrense til open access. Wileys Journal Finder (betaversjon) dekker alle Wileys over 1600 tidsskrifter. Clarivate har laget Manuscript Matcher som dekker alle tidsskriftene som er indeksert på Web of Science-plattformen. (Registrer deg gratis for å bruke Manuscript Matcher.)

DOAJ, Directory of Open Access Journals, er en uavhengig sammenslutning som produserer informasjon om hvilke tidsskrifter som publiserer med åpen tilgang. Du kan for eksempel søke på tittel, eller ord i tittel.

Røvertidsskrifter

Forskere får jevnlig henvendelser fra useriøse tidsskrifter (predatory journals). Denne utviklingen skjedde da publiseringsmodellen gikk fra abonnementsbetaling til at forskerne selv må betale for å publisere med åpen tilgang. Vær bevisst om dette og sjekk tidsskriftet du ønsker å publisere i før du sender inn ditt manuskript.

Mulige kjennetegn på et røvertidsskrift

  • Åpen tilgang med APC (mange seriøse tidsskrifter deler samme karakteristikk)

  • Pågående, oppsøkende e-post med smigrende språk

  • E-poster og hjemmesider har dårlig formulert språk og stavefeil

  • Ukjent for deg og alle du snakker med

  • Lover rask publisering - ingen reell fagfellevurdering, vanskelig å finne fagfelleprosessen beskrevet

  • Ikke medlem av COPE (Committee on Publication Ethics), OASPA eller andre organisasjoner med medlemmer som er seriøse utgivere

  • Flere av røverforlagene publiserer veldig mange titler med samme etableringsår

  • Nevner ingenting om forfatterens opphavsrett

  • Reklamerer med impact factor som ikke kan verifiseres i Journal Citation Report

Steder du kan sjekke tidsskrifter

  • Norsk register over vitenskapelige publiseringskanaler - se etter tidsskrifter på Nivå 1 eller Nivå 2, da er de gode nok. I registeret er det også tidsskrifter på nivå 0, noen av disse kan være røvertidsskrifter, men behøver ikke være det, men de vil ikke gi publikasjonspoeng så lenge de ligger på nivå 0. Norsk publiseringsutvalg opprettet også et Nivå X for noen år siden - dette er ikke røvertidsskrifter, men det er tidsskrifter som man ønsker å undersøke nærmere for å se om de skal bli på nivå 1 eller bli satt ned til nivå 0.

  • Directory of Open Access Journals, DOAJ

  • Beall's list of potential predatory journals and publishers er den opprinnelige listen over røvertidsskrifter. Denne oppdateres ikke helt systematisk lenger, men kan brukes for oppslag

  • Think. Check. Submit har ikke en liste du kan slå oppi, men det er et websted lansert av flere akademiske organisasjoner og forleggere, med blant annet en sjekkliste med spørsmål man bør stille seg selv om ukjente tidsskrifter.

Tyv stjeler ideer fra hjernen til forsker

Forskjellige typer open access publisering

  • Publisering av vitenskapelige artikler i online OA-tidsskrifter som er gratis å lese for alle som har internettilgang, og som tillater gjenbruk, lagring, indeksering, søk, distribusjon etc.

  • Tilgjengeliggjøring av forskningsarbeider i åpne elektroniske arkiv. Egenarkivering gjøres enten i et institusjonelt arkiv eller i et fagspesifikt arkiv, for eksempel PubMeds PMC-arkiv. Grønn åpen tilgang er for accepted manuscripts, ikke endelig publiserte.

  • Forfattere kan velge å betale publiseringsavgift (eller bruke institusjonens publiseringskvote i en lisensavtale) for dermed å gjøre sin artikkel åpent tilgjengelig, mens andre deler av samme tidsskrift krever abonnement.

  • åpen tilgang når tidsskriftets kostnader dekkes av andre kilder enn abonnement eller publiseringsavgift

openscience.no

Mer informasjon om åpen tilgang, deling av forskningsdata, egenarkivering og Open Science kan du finne på webstedet openscience.no som drives av Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør.

Arkivere i åpne forskningsarkiver

Alle vitenskapelige artikler basert på offentlig finansiert forskning skal deponeres i et egnet vitenarkiv senest ved publiseringstidspunktet, uavhengig av publiseringskanal og uavhengig av når det er mulig å gjøre dem åpent tilgjengelig på tidsskriftet. Artikler fra prosjekter finansiert av Forskningsrådet skal gjøres tilgjengelig i åpne arkiv med følgende frister: 6 måneder etter publisering for tidsskrift innenfor medisin, helse, matematikk, naturvitenskap og teknologi og 12 måneder for tidsskrift innenfor humaniora og samfunnsvitenskap. Dette gjelder alle artikler, også de som blir publisert som open access artikler.

SUS har ikke eget arkiv, men publiserer du med tilknytning også til et universitet, så har de egne arkiver, hvor du skal deponere en versjon. Openscience.no har god informasjon om dette, hvor PubMed Central (PMC) også blir foreslått som et arkiv du kan egenarkivere artikkelen din, hvis du ikke har tilknytning til andre arkiver. UiS og UiB har egne arkiver og til neste år lanseres det nye Nasjonalt vitenarkiv.