Spørsmåls-formulering
Et godt formulert og presist spørsmål er et bra utgangspunkt for et vellykket litteratursøk, og ved utvelgelse av litteratur. Kunnskapsbasertpraksis.no forklarer bruk av PICO som verktøy for å stille fokuserte spørsmål.
P - Patient, problem, population
I - Intervention (eventuelt Exposure)
C - Comparator/comparison
O - Outcome
Noen alternativer til PICO:
PICo (Population/Problem, Interest, Context), SPICE, SPIDER.
Se Murdoch University sin guide for oversikt og eksempler.
Finne søkeord
Se kunnskapsbasertpraksis.no, kapittel 3.4 Søkeord.
Engelske fagtermer og synonymer kan du blant annet finne i emneordlister/tesauruser via referansedatabaser som PubMed/Medline, Embase, APA PsycINFO og CINAHL. Her kan du søke i MeSH, som brukes i PubMed/Medline.
Kontrollerte emneord (subject headings eller subject terms) brukes for å beskrive innholdet i dokumentene i mange av de store databasene. Skroll ned på siden for å lese om emneordsøk.
Hvis du skal lage et uttømmende søk er det lurt å sjekke flere emneordlister for å finne flest mulig synonymer.
Mer informasjon:
National Library of Medicine om MeSH, som brukes blant annet i Medline/PubMed
Valg av kilde
Skroll ned for lenker til kilder til oppsummert kunnskap. På siden Databaser finner du full oversikt, inkludert referansedatabaser.
Nyttige ressurser
PhDonTrack.net Informasjonsside for PhD kandidater
Klider til oppsummert kunnskap
-
BMJ Best Practice
UpToDate
Cochrane Clinical Answers (integrert i Cochrane Library)
Norsk elektronisk legehåndbok (NEL) (SUS- og UiS-tilgang.)
Flere oppslagsverk. -
Retningslinjer og veiledere på helsebiblioteket.no
Helsedirektoratet (NO), Sundhedsstyrelsen (DK), Socialstyrelsen (SE)
NICE (UK), GIN international guideline library
Interesseorganisasjoner / fagrelaterte organisasjoner, se for eksempel OrthoGuidelines, ESC Clinical Practice Guidelines, ESA Guidelines
-
Cochrane Database of Systematic Reviews på Cochrane Library
OTseeker (ergoterapi)
PEDro (fysioterapi)
Campbell Library (utdanning, sosial velferd og kriminalforebygging)
Se også Pyramidesøket, et verktøy for pålitelige og oppdaterte svar på kliniske spørsmål. (Via Helsebiblioteket.)
For flere databaser se Databaser
Introduksjon til søketeknikker
Søketeknikker kan variere fra database til database, og mellom enkel (basic) og avansert søkemodus i databaser som tilbyr dette. Under er noen tips som fungerer i avansert søk i de fleste referansedatabasene. For søketeknikker i ulike databaser se siden Søketeknikker, og databasenes hjelpesider.
Kombinere søk med operatorene AND, OR og NOT
I avansert søkemodus må vi bruke AND for å kombinere ord og uttrykk vi vil ha i treffene våre. OR brukes mellom synonymer eller alternative termer, når det holder at minst en av dem finnes i hvert treff.
Kombinere søkelinjer - trinn for trinn
Gruppér søkeord som handler om det samme - ved hjelp av søkefelt eller parenteser.
Eksempel: Vi leter etter artikler om paracetamol mot feber. Et annet ord for paracetamol er acetaminophen, så vi vil ha med begge i søket, men hvis vi skriver paracetamol OR acetaminophen AND fever vil vi kunne få mange treff om paracetamol som ikke inneholder ordet fever. Dette er fordi AND-koblingen gjøres før OR-koblingen (i noen databaser). Koblinger i parenteser gjøres først, så vårt eksempel kan settes opp slik:
(paracetamol OR acetaminophen) AND fever
Alternativt kan vi dele søket opp i ulike søkefelt, som i dette bildet fra CINAHL:
Emneordsøk og tekstordsøk
I databaser hvor referansene er merket med emneord fra en tesaurus/kontrollert emneordliste, kan du søke etter treff med de emneordene som er aktuelle for ditt spørsmål. Dette kalles emneordsøk.
Emneordsøk i utvalgte databaser - trinn for trinn
I en emneordliste er det ett valgt emneord for hvert begrep. Eksempel: I Medline heter emneordet for hjerteinfarkt myocardial infarction, og referanser som handler om hjerteinfarkt skal være merket med dette. Ved å søke på emneordet myocardial infarction får vi også treff på artikler hvor forfatter har valgt å bruke synonymer som heart attack eller heart infarction.
NB: Ikke alle databaser har emneord. Forskjellige databaser kan ha forskjellige emneord. Det finnes ikke emneord for alt, og indekseringen (merkingen) kan være ufullstendig.
Med et tekstordsøk/fritekstsøk søker vi i nettopp teksten etter de termene vi skriver inn i søkefeltet. I referansedatabaser vil det som oftest bety at vi ikke søker i hele dokumentet/artikkelen, men i tittelen, sammendraget og det som ellers finnes av informasjon (metadata) om dokumentet.
Tekstordsøk i utvalgte databaser - trinn for trinn
Om emneord og tekstord på kunnskapsbasertpraksis.no
Frasesøk
Vil du ha treff hvor flere ord står i en bestemt rekkefølge? Noen databaser (eller basic search) behandler mellomrom mellom søkeord på samme måte som AND (eating disorders => eating AND disorders). Bruk da rette anførselstegn for å søke flere ord sammen som frase. Eksempel: "eating disorders", "early mobilization", "quality of life".
Trunkering - utvidelse av søkeord
Stjerne (*) kan brukes når du vil ha treff på et ord med ulike endinger. Skriv begynnelsen av ordet og legg til *. Eksempel: vaccin* gir treff på vaccine, vaccines, vaccination, vaccinated.
Ordvariasjoner - hvordan utvide søkeord i ulike databaser
Avgrense treffene
Referansedatabasene har ulike muligheter for avgrensning eller filtrering av trefflisten, gjerne kalt “limits” eller “refine results”. Disse varierer litt fra database til database. Eksempler på avgrensninger: publikasjonsår, aldersgruppe på pasientene, publikasjonstype, språk.
Clinical Queries er filtre som lar deg avgrense treffene etter forskningsmetode, eller hvilken type kjernespørsmål du har. I CINAHL, for eksempel, inkluderer dette kategoriene Therapy, Prognosis, Review, Qualitative og Causation (Etiology).
Vi hjelper deg!
Trenger du veiledning? Du kan booke tid med en bibliotekar ved å sende oss en e-post på ub-sus@uis.no.
Vi skaffer også kopier av artikler som du ikke får lastet ned selv.